Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Natuurkundigen Janne-Mieke Meijer en Matteo Biagetti hebben beiden een NWO-Veni-beurs ontvangen. Met de beurs kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.
Janne-Mieke Meijer en Matteo Biagetti. Foto: UvA

De Veni-subsidies wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1115 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd, waaronder die van natuurkundigen Janne-Mieke Meijer en Matteo Biagetti van het UvA-Institute of Physics. De financiering bedraagt maximaal €250.000 per toekenning.

Grote gevolgen van kleine fouten

Het onderzoeksvoorstel van Janne-Mieke Meijer heeft als titel De grote gevolgen van kleine fouten zichtbaar maken. In elk kristal kunnen fouten in de kristalstructuur voorkomen. Zelfs de kleinste fouten kunnen veranderen hoe het gehele kristal zich gedraagt. Om kristallijne materialen te verbeteren gaat Meijer slimme deeltjes en nieuwe microscopietechnieken combineren om op het kleinste niveau te ontrafelen hoe fouten vormen, bewegen en elkaar beïnvloeden.

Kosmische vingerafdrukken

Het project van Matteo Biagetti heet Speurtocht naar kosmische vingerafdrukken van miljarden jaren geleden. Miljarden jaren geleden breidde het universum exponentieel uit, waarbij ontelbare tollende deeltjes ontstonden. Onderzoekers zoeken naar de vingerafdrukken van deze oerdeeltjes in hedendaagse astronomische waarnemingen. Met zijn onderzoek zal Biagetti bijdragen aan het testen van theorieën van kosmische expansie en zo licht schijnen op ons vroege universum.