Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Professor Alex de Koter (UvA/Universiteit Leuven) zal een lezing geven over Betelgeuse, de rode superreus in Orion waarvan wordt verwacht dat hij 'binnenkort' supernova kan gaan. De lezing is in het Nederlands.
Kerngegevens van evenement Ontploffende sterren: is het einde van Betelgeuse nabij?
Datum
12 april 2024
Tijd
19:00 -20:00

Een klein deel van de sterren sterft in een supernova-explosie. In de laatste 1000 jaar zijn er vier van deze ontploffingen geweest in het deel van de Melkweg waar wij wonen, gebeurtenissen die met het blote oog te zien waren. De rode superreus Betelgeuse, één van de helderste sterren in het sterrenbeeld Orion, is kandidaat voor de volgende supernova. Betelgeuse staat véél dichterbij dan de historische supernovae en als ze ‘afgaat’ zal de explosie spectaculair zijn. Je zou bij het licht van de explosie ’s nachts buiten een boek kunnen lezen.  In de winter van 2019-2020 werd Betelgeuse plotseling veel lichtzwakker. Velen speculeerden dat dit wellicht de vooraankondiging van de supernova was. Is het dat? Of niet? Als de ster explodeert, is er dan gevaar voor het leven op aarde? En als het gebeurt, zien we dan met ons blote oog de vorming van een zwart gat? 

En alsof Betelgeuse nog niet spectaculair genoeg is, passeerde op 12 December 2023 de planetoïde 319 Leona voor de ster langs. Wat leert deze unieke gebeurtenis ons over de ster?

Een foto met lange belichtingstijd van het sterrenbeeld Orion, met Betelgeuse links onderin

Aanmelden

 

Aanmelden voor dit evenement is niet verplicht maar biedt wel garantie op een plekje. Aanmelding start vanaf de week vóór het evenement, zie hiervoor de aanmeldpagina. De tickets van mensen die niet komen opdagen worden stipt om 19:00 verdeeld over de niet aangemelde deelnemers, dus wees op tijd!

Herinnering krijgen op de dag dat de aanmeldingen starten? Volg ons op sociale media of abonneer je op de nieuwsbrief.