Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hoe krijg je meer mensen enthousiast over sterrenkunde? Door naar ze toe te gaan in plaats van te verwachten dat ze naar jou komen. Vanaf februari 2022 zal een team sterrenkundigen van het Anton Pannekoek Instituut regelmatig met telescopen de stad ingaan om mensen gratis te laten sterrenkijken. We zullen op heldere avonden opduiken op pleinen en bij winkelcentra om nietsvermoedende voorbijgangers te verrassen met prachtige beelden van de maan en sterren.
Foto van een groep vrolijk kijkende jongeren, waarvan één door de telescoop aan het kijken is.
Sterrenkijken op het Museumplein

Stoepsterrenkunde

Dit zogeheten ‘stoepsterrenkunde’ (naar het Engelse ‘sidewalk astronomy’) werd bedacht in de jaren ‘60 van de vorige eeuw door de excentrieke amateurastronoom John Dobson. Dobson maakte zelf grote telescopen van hergebruikte materialen en ontwierp zelfs voor dit doel speciaal een nieuw type telescoopmontering. Dobson’s doel om om zoveel mogelijk mensen te laten sterrenkijken en meer te leren over het heelal leeft voort in talloze ‘sidewalk astronomy clubs’ over de hele wereld.

Het API doet dit niet voor het eerst: zo stonden onze telescopen in 2015 bij EYE filmmuseum tijdens SAIL op initiatief van Sebastiaan de Vet en Franka Buurmeijer, en in latere jaren bij evenementen in Oost en het centrum. Ter ere van het 100-jarig bestaan van het Instituut hebben we een team verzameld van enthousiaste collega’s die graag vertellen over hun vak om zoveel mogelijk Amsterdammers te laten meegenieten van de sterrenhemel.

Planning

Sterrenkijken kan natuurlijk alleen als het helder is. Daarom zijn er geen vaste data of tijden. We zullen op onze sociale media-kanalen aankondigen wanneer en waar we zullen zijn, of u ziet ons zelf tijdens het boodschappen doen of op weg naar huis. Wel proberen we zoveel mogelijk heldere avonden te gebruiken waarop de maan zichtbaar is.

Samen met de bibliotheektelescoop hopen we op deze manier een ruimer publiek aan te spreken. Want zeg nu zelf: De ruimte is toch fascinerend voor ons allemaal?

Een telescoop omringd door mensen, één persoon is door de telescoop aan het kijken
Stoepsterrenkunde op het Museumplein
Foto van twee telescopen in het donker op een camping, omringd door tenten
De API stoepsterrenkunde kijkers tijdens een eerder evenement: De Buurtcamping in 2019

Social media

Voor meer informatie over het opzetten van een eigen stoepsterrenkunde-project, zie stoepsterrenkunde.nl