Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het logo van de podcast

Anton Pannekoek, oprichter en naamgever van het UVA-instituut, was behalve sterrenkundige ook filosoof, socialist en wetenschapscommunicator. Hij stond mede aan de wieg van de moderne sterrenkunde.

In de vijfdelige podcast-serie gaan journalist Edda Heinsman en Pannekoek-kenner Chaokang Tai op zoek naar de kosmos door de ogen van Pannekoek. Welke ideeën van Pannekoek staan na honderd jaar nog overeind? Wat is er veranderd in 100 jaar sterrenkunde? Hoe beïnvloedden Pannekoeks politieke voorkeuren zijn wetenschappelijke ambities? Op welke manieren treedt de huidige generatie API-sterrenkundigen in het voetspoor van hun illustere voorganger?

Tijdens de presentatie geven de makers een toelichting op de podcast en is een fragment te horen. Behalve de huidige API-directeur Carsten Dominik zal ook Pannekoeks achterkleinzoon (en sterrenkundige) Gijs Nelemans aanwezig zijn. De dagboeken van Anton Pannekoek, die nu nog in het archief liggen van het Anton Pannekoek Instituut, krijgen een plek in het Allard Pierson, waar de collecties van de Universiteit van Amsterdam worden beheerd. Het Allard Pierson richt er in september een speciale vitrine voor in – op de onderzoekzaal kunnen ze daarna worden geraadpleegd. De dagboeken zullen bovendien worden gedigitaliseerd, en zo ook toegankelijk worden voor wie niet naar het Allard Pierson af kan reizen. Namens het Allard Pierson zal directeur Els van der Plas de dagboeken symbolisch overhandigd krijgen. 

De podcast ‘De kosmos van Pannekoek’ staat vanaf 11 juni 2022 in alle podcast-apps.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd deze bijeenkomst op zaterdag 11 juni bij te wonen. Tijd: 17.00-18.00 uur. Adres ARTIS-Planetarium: Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam.