Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Stan de Haas van Rijnlands Lyceum in Sassenheim heeft de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2023 gewonnen. Hij mag verschillende telescopen bezoeken van het Roque de los Muchachos Observatorium op het Canarische eiland La Palma. Dorus van den Broek van De Nieuwsteschool in Tilburg werd tweede. Dave Kroos van het Walburg College in Zwijndrecht legde beslag op de derde plaats.
De winnaars van de Nederlandse SterrenkundeOlympiade. Van links naar rechts: Dave Kroos (derde), Stan de Haas (eerste), Dorus van den Broek (tweede).

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren die geïnteresseerd zijn in natuur- en sterrenkunde. De olympiade wordt afwisselend georganiseerd door een van de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. Die vier instituten vormen samen de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade werd dit jaar georganiseerd door de astronomen van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam. In april en mei konden alle leerlingen uit 5 havo en 5 en 6 vwo de vragen van de voorronde downloaden van sterrenkunde-olympiade.nl. Op 14, 15 en 16 juni was er voor de beste inzenders een programma met hoorcolleges, werkcolleges, rondleidingen, leuke activiteiten en natuurlijk met de finalevragen.

Tijdens de finaledagen kregen de deelnemers masterclasses van sterrenkundigen, gingen ze op excursie en bezochten ze een planetariumshow in Artis. Op 16 juni werd de finale besloten met een 90 minuten durend examen met als hoofdprijs de reis naar La Palma. De tweede prijs is een telescoop, aangeboden door sponsor Ganymedes in Amstelveen. Alle deelnemers kregen namens één van de sponsors, de Koninklijk Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde ook een gratis lidmaatschap van de jongerenwerkgroep aangeboden.

 


EINDE PERSBERICHT
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer informatie

Contact:

 

Niek Bollemeijer

Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam

n.a.bollemeijer@uva.nl

 

Jacco Vink

Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam

j.vink@uva.nl

 

Esther Hanko

Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam
e.hanko@uva.nl