EN uva.nl

Explosies en uitbarstingen rondom zwarte gaten en neutronensterren

Kortdurende explosies rond zwarte gaten en neutronensterren zijn vaak signalen van latere grotere uitbarstingen. Wij bestuderen de explosies en de straling en de deeltjes die van de explosie komen. We kijken onder andere naar zogeheten Fast Radio Bursts, naar Gamma-ray Bursts, en naar röntgensterren. We bestuderen niet alleen explosies, maar kijken ook naar de regelmatige stroom deeltjes die rond de kernen van sterrenstelsels worden uitgestoten.

Supernovarestant Cas A

Die stromen liggen mogelijk aan de basis van de haperende groei van sterrenstelsels. Voor ons onderzoek werken we samen met GRavitation AstroParticle Physics Amsterdam (GRAPPA). In de toekomst willen we de metingen aan zwaartekrachtsgolven proberen te verbinden met de kortdurende explosies die we zien. Zo hopen we meer te weten te komen over de invloed van zwarte gaten, over Fast Radio Bursts en over nieuwe, nog niet ontdekte exotische objecten.

Trefwoorden

Gamma rays, Fast Radio Bursts, FRBs, Soft Gamma Repeaters, gamma-ray pulsars, X-ray transients, MHD jets, gravitational waves, black-hole feedback, relativistic jets

Faciliteiten

Huidig: Swift, Chandra, XMM, AstroSAT, LOFAR, WHT, VLT, aLIGO, large-scale computing