Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl

Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde

Onderwijs en Onderzoek

Opleiding Sterrenkunde
Sterrenkunde is onderdeel van het 3-jarige bachelorprogramma Natuur- en Sterrenkunde. Tijdens de opleiding worden er vakken gegeven in astronomie, natuurkunde en wiskunde. Na een bachelordiploma in de Natuur- en Sterrenkunde is het mogelijk om nog twee jaar door te studeren in de Master Physics and Astronomy, track Astronomy & Astrophysics.
Astronomie onderzoek
Ons onderzoek is samen te vatten in twee thema’s: Hoge-energieastrofysica en Oorsprong van het leven. Daarbinnen bestaan vijf onderzoeksgroepen: Exoplaneten en planeetvorming; Sterren en sterpopulaties; Materie nabij neutronensterren en zwarte gaten; Materie in neutronensterren en Explosies en uitbarstingen rondom zwarte gaten.
Sterrenkijkavonden
Heb je altijd al eens naar de sterren willen kijken door een echte telescoop? Bij het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie kan dat!

Actueel

Marta Volonteri, bijzonder hoogleraar Black Hole Formation and Growth

Dr. M. Volonteri is benoemd tot bijzonder hoogleraar Black Hole Formation and Growth aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam.

Nieuw licht op oorsprong hoogenergetische gammastralen

Een internationaal team van wetenschappers heeft met behulp van een methode van Jacco Vink (UvA-API) onderzoek gedaan naar de oorsprong van hoogenergetische gammastralen. De resultaten zijn een uitdaging voor de theorie dat de zeer hoogenergetische kosmische straling uit superbubbels komen, in plaats van uit supernovarestanten.

Kosmische explosie in kiem gekiekt

Het is voor het eerst gelukt om de start van een gammaflits te volgen. Een internationaal team van astronomen, waaronder onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, hielden de daarmee gepaard gaande supernova SN 2017iuk met meerdere telescopen in de gaten vanaf anderhalf uur na de detectie van de gammaflits op 5 december 2017.
Vacatures voor promovendi
Contact met API
Neem contact met ons op.