Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op zaterdag 10 september opende het API outreach team het nieuwe outreach-jaar met zogenaamde “stoepsterrenkunde” tijdens de Huygensmarkt op het Christiaan Huygensplein. Het Christiaan Huygensplein bevindt zich op steenworp afstand van de locatie van het API in Oost, en deze markt was een prachtige kans om de buurtbewoners nader kennis te laten maken met sterrenkunde.

Foto van mensen verzameld rondom een telescoop
Stoepsterrenkunde op de Huygensmarkt

Het concept “stoepsterrenkunde” houdt in dat één of meer astronomen hun telescoop opstellen op een drukbezochte plek, en nietsvermoedende voorbijgangers uitnodigen om door de telescoop te komen kijken. De term is een directe vertaling van sidewalk astronomy, wat in de jaren ’60 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten werd uitgevonden door John Dobson.

Naast de telescoop hadden de astronomen ook gratis eclipsbrillen, stickers, en uiteraard informatie over Christiaan Huygens bij zich. Gelukkig liet de zon zich vaker zien dan vooraf verwacht, en uiteindelijk hebben zo’n honderd bezoekers van de markt een blik geworpen op de geprojecteerde zonnevlekken, een praatje gemaakt, of een eclipsbril of ander uitdeelsel meegenomen.

Ook Folia was aanwezig om een reportage te maken.

Videoverslag van de Huygensmarkt door Folia
Videoverslag van de Huygensmarkt door Folia