Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het Anton Pannekoek Observatorium

De 12cm apo's staan klaar voor een nacht waarnemen

Waarneemterras

Studenten doen hun eerste waarnemingen op het waarneemterras met een van de 12cm apochromatische refractors op Skywatcher AZ-EQ6 monteringen. Ze bekijken eerst een aantal objecten die op dat moment zichtbaar zijn. Daarna maken ze foto's met een speciale camera. Vervolgens gebruiken ze deze foto's bijvoorbeeld om uit te rekenen hoe diep een krater op de maan is of hoe ver Mars van ons vandaan staat.

Sterrenkoepel en zonnekoepel

De studenten kunnen later in hun eerste jaar kiezen voor een vak waarvoor ze waarnemingen mogen doen met de grote telescopen. Hiervoor staat in de sterrenkoepel een 51cm Richey-Chretien-telescoop. In de zonnekoepel staan een 35cm Meade Schmidt-Cassegrain, en een 30 cm Meade Schmidt-Cassegrain.

Met deze telescopen maken de studenten niet alleen mooie afbeeldingen, maar bijvoorbeeld ook spectra en helderheidsvergelijkingen. Derdejaars bachelorstudenten beantwoorden met behulp van de waarnemingen redelijk complexe onderzoeksvragen.

De 51cm Richey-Chretien telescoop in de sterrenkoepel
De twee Meade SCT's in de zonnekoepel

Heliostaat

Op het dak staat ook een 8" heliostaat waarmee live beelden van de zon in hoge resolutie kunnen worden geprojecteerd waardoor studenten ook overdag waarnemingen en metingen kunnen uitvoeren. De heliostaat is ontworpen en gebouwd door Rob Hammerschlag en Rasjied Sloot en mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Universiteitsfonds.

Foto’s

De 12 cm telescopen op het dakterras in actie
De koepels met de heliostaat