Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De 2023 Chambliss Astronomical Writing Award wordt toegekend aan emeritus hoogleraar sterrenkunde Henny Lamers (Universiteit van Amsterdam) en Emily Levesque (University of Washington) voor hun studieboek Understanding Stellar Evolution (IOP Publishing Ltd., 2017). Dat heeft de AAS, de Amerikaanse vakvereniging voor sterrenkundigen, zojuist bekendgemaakt.

Henny Lamers, een man met grijs haar, met bril en baard, voor een kast met boeken over astronomie.
Henny Lamers in 2020

Henny Lamers (1941) is verheugd met de prijs. Hij legt uit dat het boek ontstond naar aanleiding van de colleges over de structuur en evolutie van sterren die hij sinds 2004 in Seattle gaf. 'Toen mijn colleges in 2016 werden overgenomen door een nieuwe collega, Emily Levesque, besloten we samen een boek te schrijven aan de hand van mijn notities.'

Het boek verscheen in druk en als e-boek in 2017. In 2022 is er een herziene versie gepubliceerd.

Over de prijs
De Chambliss Astronomical Writing Award is bedoeld voor sterrenkundige teksten voor een academisch publiek. Het gaat in het bijzonder om studieboeken die gebruikt worden op de universiteit. Boeken die voor deze prijs in aanmerking komen, moeten momenteel in Noord-Amerika verkrijgbaar zijn. De prijs bestaat uit één gouden medaille en 1000 dollar. Henny Lamers ontvangt de gouden medaille, omdat hij eerste auteur is. Lamers en Levesque delen de geldprijs van 1000 dollar.